Soba zehirlenmesi uyarısı yapıldı

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü Dr.Alper Latif Boz, rüzgarlı havalarda artan sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.

Sağlık 24.01.2013 10:14:56 0
Soba zehirlenmesi uyarısı yapıldı

Her yıl onlarca insanın karbonmonoksit gazı ile zehirlendiğini kaydeden Boz, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, baca zehirlenmelerinin kış aylarında özellikle alçak basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekti.

Karbonmonoksitin vücuda solunum yolu ile girdiğini, doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellediği için zehirlenme ve ölüme neden olduğunu aktaran Boz, havagazı, kömür vb. ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluştuğunu belirtti.

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana geldiğini kaydeden Boz, ‘’Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.’’ Dedi.

Karbon monoksit zehirlenmesinin üç aşamada gerçekleştiğine değinen Boz, ‘’Karbon monoksit soluyan kimsede hafif uyuşukluk, durgunluk ve uyuklama hissedilir. Bu belirtiler zehirlenmenin başladığı anlamına gelir. Zehirlenmeye maruz kalan kişi veya kişiler derhal temiz havaya çıkarılmalıdır. Bu aşamada kurtulma şansı olabilir. Biraz daha fazla Karbon monoksite maruz kalındığında hareket yeteneği felce uğrar, insana tatlı bir rehavet çöker ve uyuklama isteği doğar. Öleceğini bilse bile kişi o ortamdan ayrılmak istemeyebilir.
İkinci Aşama: Titreme, adale kasılması, çene kilitlenmesi ve diş gıcırdatmaları başlar. Gözler bir noktaya dikilir ve ateşlenme başlar. Diğer bir zehirlenme aşamasında ise solunum ve kalp atışları yavaşlar, vücut ısısı düşer, his ve şuur kaybolur. Ölüm gerçekleşir. Karbon monoksit zehirlenmesi sonucu  kırmızımsı pembe olan cilt rengi  kiraz kırmızısı renge dönüşür. Dudaklar rujla boyanmış gibi kızarır ve yüz tebessüm eder bir hal alır.’’ Diye konuştu.

Boz, sobalı bir odada otururken yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, uyku hali, bulantı, kusma, görme bulanıklılığı, huzursuzluk hissedilince, pencere ve kapının açılması, odaya taze hava girmesinin sağlanması gerektiğini kaydederek, belirti ne olursa olsun zehirlenen kişinin mutlaka açık havaya çıkartılması ve 112 Acil Yardım ekibinin aranmasını istedi.

Boz, Karbonmonoksit zehirlenmesinin, mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiği, Sağlık Bakanlığı’na bağlı, ücretsiz aranabilen Zehir Danışma Merkezi’nin 114 olan telefon numarası aranılarak zehirlenmelerde yapılacak ilkyardım hakkında gerekli bilgi alınması tavsiyesinde bulundu.

Boz, sobaların rüzgarlı havalarda yatmadan önce mutlaka söndürülmesi gerektiğini belirtti. Haber Merkezi