Ekin tarlalarında balık ve kurbağalar yüzüyor

Osmaniye`nin Gökçedem Köyünde yaklaşık bin dekar buğday ve mısır tarlası aylardır sular altında.

Özel Haber 29.06.2012 09:01:26 0
Ekin tarlalarında balık ve kurbağalar yüzüyor

Osmaniye’nin Gökçedem Köyünde yaklaşık bin dekar buğday ve mısır tarlası aylardır sular altında.

Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait sulama kanalından sızan sular, buğday ve mısır tarlalarını bastı, çiftçiler ekin yerine kurbağa ve balık hasat ettiklerini vurgulayarak zararlarının çok büyük olduğunu belirttiler.
Mağdur Çiftçilerden Fatih Özer, herkesin buğdayını hasat edip sattığını fakat kendilerinin sulama kanalından sızan sular nedeniyle bataklık hale gelen buğdaylarını hasat edemediklerini söyledi.

Köyde yaklaşık bin dekar ekili alanın bu şekilde zarar gördüğünü belirten Fatih Özer, ``Ekinlerimiz için gerekli bütün emeği sarf ettik ama buğdayımız su altında kaldı. Bu milli servet, bu bizim geçim kaynağımız. Yetkililerden yardım bekliyoruz.” dedi.

1984`te yapılan sulama kanallarının hiç bakım onarımının yapılmadığını söyleyen Özer, “Kanalda beton özelliği kalmadı. Basınca dayanamadığı için kanal tabanından sızma yapıyor. Sızan sular tarlalarımıza akıyor. Ayrıca bu kanalın kapasitesi 49 metreküp saniye fakat çoğu zaman kanaldan 65 metreküpe kadar su aktığı oluyor. Bu da bize sıkıntı veriyor. Bana ait 60 dekar tarla su altında. Köylünün tamamı bu durumdan muzdarip, kiminin 3 dekarı kiminin 100 dekarı su altında. Ekin ektik kurbağa, mısır ektik balık hasat ettik`` dedi.

Tarlasını su basan çiftçilerden Mehmet Güçlü ise buğdayları hasat edemedikleri için büyük zarara uğradıklarını, aynı kaygıyı mısır için de çektiklerini, mısırdan zararı azaltmak için uğraştıklarını kaydetti.
70 Yaşındaki çiftçi Hacı Gürbüz ise kanala suyun fazla verilmesinden ve kanalın uzun yıllar onarım görmediğinden dolayı özelliğini kaybettiğini, tabandan sızan suyun tarlalardan çıktığını ve ekili arazilere büyük zarar verdiğini söyledi.