Akbulut, ?Diz rahatsızlıkları önemlidir?

Osmaniye Özel Yenihayat Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Gökhan Akbulut, çağın aktif yaşam şeklinde diz rahatsızlıklarının görülme sıklığını artırdığını belirtti.

Sağlık 28.12.2015 03:16:54 0
Akbulut, ?Diz rahatsızlıkları önemlidir?
Osmaniye Özel Yenihayat Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Gökhan Akbulut, çağın aktif yaşam şeklinde diz rahatsızlıklarının görülme sıklığını artırdığını belirtti.

İstatistikler, toplumda diz ağrısı görülme oranının yüzde 25 civarında olduğunu yani her 6 kişiden birinin, yaşamının bir döneminde bu problemle karşılaştığını gösteriyor.

Bu oran yaşlanmayla birlikte belirgin şekilde artsa da, erişkinlerde çocuklara göre 5 kat, kadınlarda ise erkeklere göre biraz daha sık ortaya çıkıyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı OP. Dr. Gökhan Akbulut,?Ağrının yeri, hastanın yaşı, ağrının nasıl başladığı, ne zaman ve hangi hareketlerle ortaya çıktığı, ağrıya eşlik eden şişlik, dize kilitlenme, takılma ya da boşluk hissi, dizden ses gelmesi gibi durumların; hastaya tanı koyarken önemli unsurlar olarak değerlendirildiğini söylüyor. İleri yaşlarda ortaya çıkan ağrılar kireçlenme veya menisküs yırtıklarına; daha genç ve aktif yaşlarda görülen ağrılar ise travma, menisküs, bağ yırtıkları veya kıkırdak yumuşamasına bağlı olarak oluşuyor? dedi.

Dizin önündeki ağrıların genellikle diz kapağı kıkırdağının yumuşaması gibi problemler; dizlerin birbirine bakan iç taraflarındaki ağrıların sıklıkla iç menisküs yırtıkları, iç yan bağ yırtıkları veya eklem kireçlenmesi nedeniyle meydana geldiğini belirten Op. Dr. Gökhan Akbulut, ekliyor:
?Dizin dış yan taraflarındaki ağrının nedeni; dış menisküs, dış yan bağ yırtıkları, kireçlenme veya tendon zedelenmeleridir. Dizin arkasında ortaya çıkan ağrılar, sıklıkla baker kistlerine bağlıdır. Sabah ilk adımlarla başlayıp, yürümekle azalan ağrı; kireçlenme belirtisidir.Merdiven inerken hissedilen ağrı daha çok menisküs yırtıklarının, merdiven çıkarken oluşan ağrı ise kıkırdak yumuşamasının bulgusu olarak kabul edilir.?

Diz ekleminin içinden gelen seslerin ağrısız olduğu sürece önem taşımadığını belirten Op. Dr. Akbulut, ?Ağrıyla birlikte ortaya çıkan dışarıdan duyulabilecek şiddetteki ses genellikle bağ yırtılmalarında, sürtünmeye bağlı kıtırtı tarzındaki sesler ise kıkırdak yumuşaması veya kireçlenmede ortaya çıkar? diyor. Haber Merkezi