Antibiyotiklerin grip ve nezle tedavisinde yeri yoktur

Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Aile Hekimi Uzmanı Dr.Yağmur Kılıç Yangın, hekim yazmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, akılcı kullanım konusunda farkındalığın arttırması gerektiğini belir

Özel Haber 7.12.2023 10:04:00 0
Antibiyotiklerin grip ve nezle tedavisinde yeri yoktur

Osmaniye Sağlık İl Müdürlüğü, Toplum Sağlığı Merkezinde görevli Aile Hekimi Uzmanı Dr.Yağmur Kılıç Yangın, hekim yazmadan antibiyotik kullanılmaması gerektiğini, akılcı kullanım konusunda farkındalığın arttırması gerektiğini belirtti.
Uzman Doktor, Yağmur Kılıç Yangın, Dünya Antimikrobiyel Direnç Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bugünün sorunla ilgili çalışmalara yönelik programları teşvik etmek için her yıl kutlanan bir hafta olduğuna dikkat çekti.
Antimikrobiyel direncin, bakterilerin, virüslerin, mantarların ve parazitlerin antimikrobiyellere karşı direnç geliştirmesi olduğunu ifade eden Yangın, şunları kaydetti:
“Bu durum enfeksiyonların tedavisini zorlaştırır hatta imkansız hale getirir. Antimikrobiyellerin insanlarda, hayvanlarda ve tarımda yanlış kullanımı da dahil olmak üzere birçok faktör dünya çapında antimikrobiyel direncinin gelecek tehdidini artırmaktadır. Gelecek nesillerde antimikrobiyellerin etkinliğinin devam etmesi akıllı kullanımla mümkündür. Bunun için öncelikle enfeksiyonların tanısının doğru konulması gerekir. Hijyen, sanitasyon, sağlık bakımı, el hijyeni gibi standart önlemleri içeren gerekli bütün enfeksiyon kontrol önlemlerinin uygulanması, aşıyla önlenebilen hastalıklarda etkili bağışıklama programlarına uyulması önemlidir” 
Yangın, gereksiz antibiyotik kullanımının normal bakteriyel floranın değişmesine bu da dirençli bakteriyellerin ortaya çıkmasına ishal gibi yan etkilerin görülmesine ve kalp, karaciğer, böbrek başta olmak üzere bir çok organda zararlı olabileceğini hatırlattı.
Antibiyotiklerin sadece hekimlerin reçete ettiği durumlarda uygun miktarda ve sürede kullanılması gerektiğine dikkat çeken Yangın, “Hekim reçete etmedikçe ya da eş, dost tavsiyesiyle antibiyotik kullanmamalıdır. Özellikle grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı unutulmamalıdır” dedi.
Yangın, hem sağlık çalışanlarının hem de toplum olarak antimikrobiyerlerin akılcı kullanılması konusunda farkındalığın arttırması gerektiğini sözlerine ekledi.


Haber : Ümit KAHRIMAN