Sigarayı bırakın, kanserden uzaklaşın

Osmaniye Devlet Hastanesi Kemoterapi Ünitesi Doktorlarından Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uz.Dr.Engin Erdemoğlu, akciğer kanserinin yüzde 90'ının tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluştuğunu belirtti.

Özel Haber 9.11.2023 09:12:00 0
  Sigarayı bırakın, kanserden uzaklaşın

Osmaniye Devlet Hastanesi Kemoterapi Ünitesi Doktorlarından Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uz.Dr.Engin Erdemoğlu, akciğer kanserinin yüzde 90'ının tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluştuğunu belirtti.
Erdemoğlu, Akciğer kanseri farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Akciğer Kanseri teşhis, tedavi ve hastanede yapılan tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Dünyada en sık görülen kanser türlerinin başında akciğer kanseri geldiğini ifade eden Erdemoğlu, “Akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerin en önemli nedenidir. Akciğer kanserinin %90'ı tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı ile oluşmaktadır. Dolayısıyla sigara içilmesinin engellenmesi ile akciğer kanserinin %90'a kadar önlenebileceği öngörülmektedir. Akciğer kanseri için diğer risk faktörleri arasında basit sigara içicileri, ailede akciğer kanseri öyküsü olması, bazı organik kimyasallara maruz kalınması, hava kirliliği, tüberküloz sayılabilir” dedi.
Erdemoğlu, Akciğer kanserinde erken tanının diğer tüm kanserlerde olduğu gibi çok önemli olduğuna dikkat çekti.
Erken tanının tedavideki başarı şansını arttırdığı gibi ölüm oranlarını da azalttığını anlatan Erdemoğlu, şöyle devam etti:
“Tanı konulan hastalardaki belirtiler arasında, tümörün akciğer içerisindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım yerine ve yayılma derecesine bağlı olarak çeşitlilik gösterir. Akciğer kanseri maalesef erken evrede belirti vermeyebilir. İlerleyen evrelerde inatçı öksürük kanlı balgam, kan tükürme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, yorgunluk, ses kısıklığı ve kilo kaybı sayılabilir. Akciğer kanserinin tanı yöntemleri arasında akciğer röntgeni, bilgisayar tomografi ve MR gibi tekniklerdir. Bu endoskopi ile havayollarından akciğere ulaşılarak veya cilt dışından iğne yardımıyla biyopsi dediğimiz doku örneği alınması sonrası gelen patoloji raporuyla tanıyı kesinleştirmekteyiz. Tanıdan sonra akciğerdeki tümörün vücudun diğer kısımlarına yayılıp yayılmadığını tespiti çok önemlidir akciğer kanserinde tedavi şekli hastaya göre farklılaşmaktadır tedavide hastalığın evresi hastalığın yeri hastanın yaşı ve diğer hastanın Sağlık sorunlarına göre değişiklikler göstermektedir. Cerrahi kemoterapi radyoterapi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.”
Erdemoğlu, önlenebilir bir hastalık olan Akciğer kanserinin en önemli nedeninin tütün ve tütün ürünleri dolduğunu en önemli yapılması gerekenin ise sigarayı bırakmak olduğunu sözlerine ekledi.

Haber: Ümit KAHRIMAN