Organ bağışı, yapılabilecek en büyük yardımdır

Osmaniye Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Koordinatörü Dr.Ayşe Güvenç, organ bağışının önemini anlattı.

Özel Haber 8.11.2023 11:42:00 0
  Organ bağışı, yapılabilecek en büyük yardımdır

Osmaniye Devlet Hastanesi Organ Doku Bağış Koordinatörü Dr.Ayşe Güvenç, organ bağışının önemini anlattı.
Güvenç, 3-9 Kasım Organ Bağış Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, organ bağışının kişinin hayattayken kendi hür iradesiyle organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesi olduğunu belirtti.
18 yaşını aşmış akli dengesi yerinde olan herkesin organ, doku başında bulunabileceğini ifade eden Güvenç, şunları kaydetti:
“Ülkemizde kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir servisinde ölmüş ise organları, organ bağışında maalesef kullanılamaz. Yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları bağış olarak alınarak nakledilebilir. Beyin ölümünde beyin fonksiyonları tamamen kaybedildiği için hayata geri dönüşü yoktur, kesin olarak ölüm gerçekleşmiştir. Beyin ölümü ve bitkisel hayat iki ayrı olgudur. Beyin ölümü teşhisi konulması için tam teşekküllü bir hastanede zorunlu testlerin yapılması gerekir. Bu testler sonucunda uzman hekimlerin olduğu komisyonca değerlendirerek karar verilir ve aileye bildirilir.” 
Güvenç, insanda kalp, kornea, tendon, karaciğer, ince bağırsak, yüz ve saçlı deri, böbrek, kol ve bacak kemikleri, ekstremite pankreas, kas dokusu, üst solunum organları, akciğer, kıkırdak, üst sindirim yolları ve rahimin nakledilebileceğini aktardı.
Organ nakil işlemleri, sağlık bakanlığı bünyesinde ulusal koordinasyon sistemi tarafından yürütüldüğünü ve yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınıp belgelendiğini vurgulayan Güvenç, “Bu işlemler yapılırken din, dil, ırk, cinsiyet, zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izin olmadan kesinlikle açıklanamaz. Bir hastalığın bulunması, alkol veya sigara içiyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir. Diyanet işleri başkanlığı din işleri yüksek kurulu organ bağışının insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır” diye konuştu.
Güvenç, organ bağışı için e-devlet üzerinden ve sağlık kuruluşlarına başvurulabileceğini sözlerine ekledi.

Haber: Ümit KAHRIMAN